Bize Ulaşın:444 36 50
Adres:13 Mart Mah. Şerit M.Remzi YERSEL Cad No:8 Artuklu/MARDİN

Sizin İçin > Hasta Bilgilendirme

Nasıl muayene olurum?

Poliklinik Hizmetlerimiz

Poliklinik kayıt birimlerimiz saat 08:00’de açılır.
Poliklinik hekim muayenelerimiz saat 09:00’da başlar 17:00’da biter.
Laboratuar hizmetlerimiz 24 saat aralıksız devam eder.
Radyolojik tetkikler 24 saat devam eder. (Düz grafiler)

Cumartesi Günü Mesai Saatlerimiz Sabah 09:00 ile 13.00 saatleri arasındadır.

Hastanemize gelirken

Nüfus cüzdanı
İş kazası geçirdiyseniz veya yatış yapılacaksa vizite kağıdı mutlaka yanınızda olacak.
Ayrıca daha önce yapılmış olan tetkiklerinizi, kullandığınız ilaçlara ait bilgileri getirmeniz teşhis ve tedavinize yardımcı olacaktır.
Tetkiklerin çoğu aç iken yapıldığı için hastaneye hiçbir şey yemeden ve içmeden gelmeniz size zaman kazandıracaktır.
Muayeneye gelirken kolay giyip çıkarabileceğiniz kıyafetler tercih etmeniz ve kış aylarında koruyucu giysilerinizi (palto mont vs.) muayeneye girmeden çıkarmanız size ayrılan süreyi artıracaktır.

Kayıt İşlemi

Muayene veya ileri tetkik için Poliklinik Hasta Kayıt birimine başvurunuz.İlk kayıtta kayıt işleminiz yapıldıktan ve kayıt bilgilerinin doğruluğu kontrol edildikten sonra bağlı bulunduğunuz kurumun Bilgi İşlem Merkezine internet aracılığı ile bağlanılarak provizyon sorgulaması yapılmaktadır. Buradan gelecek cevaba göre işleminiz yürütülecektir.

Muayene isteğiniz kabul edilirse, muayene olmak istediğiniz polikliniği ve hekiminizi seçerek sevkinizi yaptırabilirsiniz. Muayene olacağınız yeri bilmiyor veya takıldığınız her durumda Halkla İlişkiler birimi size yardımcı olacaktır.

Sevk işleminiz bittikten sonra size üzerinde; adınız soyadınız, gideceğiniz polikliniğin ve poliklinikte kaçıncı sırada muayene olacağınızı gösteren küçük bir yazılı kağıt (barkod) verilecektir. Barkodunuzu aldıktan sonra ilgili poliklinik önünde bekleyiniz. Sıramatikte numaranız göründüğünde muayene odasına giriniz.

Hastanemize tahlil yaptırmaya gelmeden önce yapmanız gerekenlerle ilgili olarak, sizlere yararlı olacağınızı umduğumuz bilgiler aşağıda sunulmuştur. Doğru ve güvenilir sonuç alabilmek için bu kurallara uyulması gerekmektedir.

12 SAAT AÇLIK GEREKTİREN TESTLER 

Alkali fosfataz
Alkali fosfataz izoenzimleri
Beta – Crosslaps ( Beta – CTx)
Büyüme hormonu ( GH )
C-peptid
Çinko
Demir
Folik asit
Fosfor
Gastrin
Glukoz
Homosistein
İnsülin
Kalsitonin
Kolesterol ( total , LDL , HDL , VLDL )
Kortizol
Laktat
Lipoprotein (a)
Osteokalsin
Parathormon ( PTH )
Potasyum
Safra asitleri
Serbest yağ asitleri ( FFA )
Trigliseridler
Ürik asit
Vitamin B 12
Vitamin D ( 25-hidroksi vitamin D )
Vitamin D3 ( 1,25-dihidroksi vitamin D3)
Vitamin E

24 SAATLİK İDRAR TESTLERİ

İdrardaki birçok metabolitin analizi 24 saatlik idrarda yapılır. Analizi yapılacak maddelerin bozulmadan korunabilmesi için gerekli koruyucu maddeler ,idrar toplanmaya başlamadan önce toplama kabına konulmalıdır. Bu konuda bütün şubelerimize başvurabilir, uygun özellikteki toplama kaplarını ücretsiz olarak temin edebilirsiniz..

24 SAATLİK İDRAR TOPLANMASI

1 - Sabah ilk idrar atılarak mesane boşaltılır.
2 - İkinci idrardan itibaren 24 saat süresince yapılan idrarların tamamı , idrar toplama kabı içine toplanır. Bu süre içinde toplama kabı serin bir yerde saklanır.
3 - Ertesi sabahki ilk idrar da toplama kabına alınarak en kısa zamanda laboratuvara ulaştırılır.Aşağıdaki testlerin yapılması istenildiğinde, özel koruyucu madde içeren toplama kabınızı ve yapılacak test ile ilgili ayrıntılı bilgileri (perhiz, ilaç, v.b.) almak için lütfen şubelerimize başvurunuz.

ÖZEL TOPLAMA KABI GEREKTİREN İDRAR TESTLERİ

17 – Hidroksikortikosteroidler
17 – Ketosteroidler
5 - Hidroksiindolasetik asit ( 5 – HIAA)
Bakır
Delta-aminolevulinik asit ( d - ALA )
Dopamin
Epinefrin
Hidroksiprolin
Homovanilik asit ( HVA )
Koproporfirin
Kreatinin
Metanefrin
Norepinefrin
Normetanefrin
Okzalat
Porfirin
Porfobilinojen
Selenyum
Serotonin
Sitrat
Üroporfirin
Ürik asit
Vanilmandelik asit ( VMA )

ÖN HAZIRLIK GEREKTİREN TESTLER

Spermiyogram ; Testi yaptırmadan önce 2 – 7 gün arasında cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. Dışarıdan getirilecek örneklerin en fazla yarım saat içinde laboratuvara ulaştırılmasına özen gösterilmelidir.

Dışkıda parazit ; Laboratuvarımıza 1 saat içinde ulaştırılamayacak dışkı örnekleri için haatanemizin laboratuvarından özel koruyucu madde içeren kap alınmalıdır. Laboratuvarda dışkıda parazit araştırılması amacıyla selofanbant incelemesi de yapılmaktadır. Laboratuvardan temin edeceğiniz selofanbant, sabah henüz tuvalete gitmeden önce ve de yataktan kalkmadan önce makata uygulanmalıdır; sonra taze dışkı örneği ile birlikte yarım saat içinde hastanemize ulaştırılmalıdır.

Angiotensin Converting Enzim ( ACE ) : ACE inhibitörü grubundan olan antihipertansif ilaçlar ( Kaptoril, Kaptopril , Lopril, v.b. ) örnek alımından önceki 12 saat içinde kullanılmamalıdır.Ancak bu bilgi ışığında öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Terapötik İlaç Düzeyi Testleri ( Karbamazepin , Siklosporin , Digoksin , Lityum , Fenitoin, Valproik asit, v.b. ) : Örnek alımından bir önceki ilaç dozunun alınmaması tercih edilir. Ancak bu bilgi ışığında öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

I. Trimester Down Sendromu Tarama Testi : Kan örneği alımı ile ultrasound ölçümünün aynı günde yapılması ve laboratuvara gelirken ultrasound ölçüm değerlerinin getirilmesi gerekmektedir.

Kortizol ve ACTH: Örnek , gün içindeki değişim nedeniyle 08 :00 – 10:00 veya 16:00 – 18:00 saatleri arasında alınmalıdır.

ÖZEL DİYET GEREKTİREN TESTLER

5 - Hidroksiindolasetik asit ( 5 – HIAA ): 24 saatlik idrar örneği toplanmadan 3 gün önce ve toplama sırasında diyet uygulanmalıdır.Bu süre içinde çikolata , kahve , çay , muz , domates , ceviz , patlıcan , portakal , limon yenilmemelidir.Aspirin , ağrı kesiciler , hipertansiyon ilaçları ve gualiacol içeren öksürük şuruplarının kullanılmaması önerilir.

Okzalat : 24 saatlik idrar örneği toplanmadan 3 gün önce ve toplama sırasında diyet uygulanmalıdır.Bu süre içinde ıspanak , çikolata , domates , çilek , dondurma , pasta , et , tavuk , balık ve et suyu içeren gıdalar yenilmemeli, askorbik asit ( C vitamini ) ve kalsiyum içeren ilaçlar kullanılmamalıdır.

Her Hakkı Saklıdır ©ÖZEL MARDİN PARK HASTANESİ 2018