Bize Ulaşın:444 36 50
Adres:13 Mart Mah. Şerit M.Remzi YERSEL Cad No:8 Artuklu/MARDİN

Servislerimiz

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi,yenidoğan ve çocuk hastalıkları uzman doktorları ve on kişilik hemşire ekibiyle sayıları her geçen gün artan bebeğe hizmet vermektedir.Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde hedefimiz;uzman bir kadronun gözetiminde,en son geçerli olan yenidoğan prensipleriyle bebeklerimizi tedavi etmek ve normal doğan yaşıtları gibi sağlıklı olarak yaşama hazırlamaktır.

Prematüre bebeklerin hassasiyetini önemseyerek her an onlara müdahale edebilecek bilinçli bir kadro ile çalışmak ve anne babaları bebeklerine yaklaştırarak,yoğun bakım girişinden itibaren bebek-aile ilişkisini kurmak en önemli hedeflerimizdir.Bebek dostu olan hastanemizde bütün prematürelerin ve hasta bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri amaçlanmaktadır.

Ünitemiz diğer hastanelerden de bebek kabul etmektedir.diğer hastanelerden alınan hasta bebek için transport(nakil)sırasında Yoğun Bakım ortamı ekibinden olan kadromuzla,bu nakil gerçekleştirilmektedir.Transport ekibinin donanımı şu şekildedir;transpor küvözü,monitör,solunum cihazı ve oksijen kaynağı,aspiratör,serum pompası.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemiz hastanemizin 3.katında yer almaktadır. 6 yataklı olup,kapasite 8 yatağa çıkarılabilmektedir.Her yatak başında kalp atım hızını solunum sayısı,tansiyon,satürüzasyon ölçen bebeğe uygun monitör mevcuttur.Anneler için süt sağma ortamı ve elektrikli süt sağma pompaları mevcuttur.

Ünitemizde damar yoluyla tam beslenme,fototerapi,ventilatör tedavisi,sürfaktan uygulaması,göbek damarlarına katater takılması,kan değişimi,ciltten kalbe kadar uzanan ince damar yolu takılması,yatak başı beyin ultrasonu,yatak başı kalp ekokardiyografisi yapılabilmektedir.

Yoğun bakım bir ya da birden fazla organın geçici olarak yetersizliği nedeni ile vücudun aksamış olan fonksiyonlarının, esas neden ortadan kalkıncaya kadar desteklenmesi ve bu süreç içerisinde hastanın hayatta kalmasının sağlanmasına yönelik takip ve tedavinin yapıldığı yerdir. Erişkin yoğun bakımımızda uzman doktor ve deneyimli hemşireler gözetiminde donanımlı her türlü cihaz ve teknoloji kullanılarak hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Erişkin yoğun bakımımızda 8 adet yatak mevcut olup, 3 tanesi yapay solunum aletine de sahiptir.

Yoğun Bakım Uzmanı kimdir?

Tıp eğitimi ardından yoğun bakım uzmanlık eğitimi görmüş hekimdir. Kritik hastanın bakımından sorumlu olan bu kişi tedaviyi yönetirken ekipteki sağlık görevlileri arasındaki işbirliğini de sağlar.

Yoğun Bakım’da Takip ve Tedavi Gerektiren Hastalıklar

1. Politravma hastaları, kafa travmaları, toraks travmaları
2. Zehirlenmeler
3. Ağır kanamalar ve hemorajik şok
4. Bilinci kapalı hastalar
5. Herhangi bir nedene bağlı akut solunum yetmezliği
6. Solunum yetmezliği gelişmiş kronik akciğer hastalıkları (KOAH gibi)
7. Ağır enfeksiyonlar, sepsis, septik şok
8. Motor-kas sinir sistemi hastalıkları ( myastenia gravis, guillian barre vb.)
9. Kalp-solunum canlandırması geçirmiş hastalar
10. Kalp yetmezliği, kalp krizi
11.Hayati tehdit altındaki nörolojik hastalar (serebrovasküler olaylar gibi)
12. Kritik operasyon geçiren hastaların postoperatif bakım ve tedavileri 

Anestezi ve Reanimasyon Bölümü

Ameliyathanemiz deyimli uzman doktor kadrosu, tecrübeli cerrahi teknisyenlerimiz ve hasta güvenliğini ön planda tutan uluslararası standartlara göre düzenlenmiş yapısıyla hastalarımıza hizmet vermektedir.

Dört ameliyathane odamızdan 3 tanesi tam teşekküllü olup her türlü operasyon için uygundur, 1 tanesi ise lokal vakalarda kullanılmaktadır. Ameliyat odalarımızda anestezi için gerekli olan en iyi kalite solunum cihazları ve hasta takip monitörleri mevcut olup beyin cerrahisinden üroloji ameliyatlarına, jinekolojiden genel cerrahi vakalarına kadar her türlü ameliyat alınabilmektedir. Laporoskopi cihazlarımız ile kapalı yöntem ameliyatları, mikro cerrahiye uygun mikroskop ve cerrahi aletler ile beyin cerrahisi ve kulak-burun-boğaz operasyonları yapılabilmektedir. Skopi cihazımız ile ortopedinin her türlü ameliyatları ve kapalı böbrek taşı ameliyatları alınabilmektedir.

Anestezi yöntemlerinden genel veya bölgesel (epidural, spinal, kombine anestezi) metodlar hastanın özelliklerine ve operasyon bölgesinin yerine göre ustalıkla yapılıp, ameliyat sonrası konforunuz da düşünülerek gerekli önlemler alınmaktadır.

(Hastalarımızın anestezi hakkında merak ettikleri bazı konular ile ilgili kısa bilgiler aşağıda verilmiştir. )

Ameliyat Öncesi Değerlendirme Niçin Gereklidir?

Anestezinin sağlanmasında kullanılan ilaçların etkisi pek çok faktörden etkilenir. Yaş, kilo, gebelik, alkol veya sigara kullanımı, düzenli kullanılan ilaçlar, böbrek veya karaciğer hastalıkları, bu faktörlerden birkaçıdır. Anestezi ve cerrahi vücudumuzun pek çok sistemini etkiler, bu yüzden anestezist, anestezi uygulamasının en güvenli ve konforlu olmasını sağlamak için olası hastalıklarınızı önceden bilmelidir. Bu nedenle ameliyattan önceki günlerde anestezistiniz sizi mutlaka görecektir. Bazı durumlarda anestezistin hastasını bir iki saat önceden görmesi de yeterlidir.

Genel, Rejyonel veya Lokal Anestezi Ne Demek?

Genel anestezi uygulamasında hasta bilinçsizlik ve ağrısızlık durumunda tutulur. Tüm anestezik maddelerin dozu ameliyat boyunca hastayı ağrısız ve blilinçsiz tutacak ve ameliyat bitiminde rahatça ve ağrısız olarak uyandırılabilecek konsantrasyonlarda ayarlanır.

Rejyonel anestezi ameliyat olacak bölgenin ağrı duyusunu taşıyan sinirlerinin yakınına bir iğne yardımı ile lokal anestezik madde verilmesi ile uygulanır. Uygulanan lokal anestezik bu sinirlerin bir sureliğine işlev görmesini bloke eder ve böylelikle ağrı ve/veya hareket bu bölgelerde, bu süre boyunca yok olur.

Lokal anestezide cilde verilen lokal anestezik ile ameliyat sahası bir süreliğine hissizleştirilir.

Genel Anestezide Ben Kendimi Kaybettikten Sonra Neler Oluyor?

Ameliyat masasına geldiğiniz andan itibaren kan basıncınız, kalp hızınız ve ritminiz, ve oksijenasyonunuz özel cihazlarla takip edilir. Anestezistiniz sizin vücudunuzun durumunu sürekli olarak monitorize eder, yaşamsal fonksiyonlarınızı takip eder. Olası değişikliklere müdahale eder. Aynı zamanda oluşabilecek problemlere de acil müdahale eder. Hastanın cerrahiye oluşturabileceği yanıtları kontrol altında tutar.

Cerrahi bitiminde derlenme dönemi de anestezistin kontrolü altındadır. Bu dönem önceden planlanır ve zamanlaması uygun ve kontrollü bir şekilde yapılır. Anestezik ajanlar durdurulur ve bazen etkilerin geri döndürülmesi için ek ilaçlardan faydalanılır. Kan basıncı, vücut ısısı, solunum ve diğer fonksiyonların normale dönmeleri sağlanır. Ağrı tedavisi planlanır. 

Ameliyattan Sonra Nerede Olacağım?

Anestezi sonrası derlenme odası: Ameliyathanenin içinde bulunur. Hastaların ameliyat sonrası, anestezinin erken etkilerinden derlenene kadar, uzmanlaşmış hemşirelerin gözetiminde takip edildikleri yerdir. Burada da anestezistler hastaları takip ederler ve hastanın yatağına gitme kararını verirler.

Yoğun Bakım: Yoğun bakım; ciddi bir ameliyat geçirmiş, öncesinde ciddi bir hastalığı olan veya travma hastalarının takip edildiği bölümdür. Ameliyattan sonra yoğun bakıma ihtiyacınız olursa, burada da sizi takip edecek doktorunuz anestezistinizdir.

Ameliyat Sonrası Ağrım Olacak mı?

Cerrahi veya ciddi bir travma sonrası gelişen ağrının giderilmesinden anestezist sorumludur. Anestezist hastanın sağlık durumuna ve kilosuna göre ayarladığı ağrı engelleme teknikleri ile ameliyat sonrası dönemin ağrısız geçmesini sağlar.

Ameliyattan Önce Neden Yiyemiyorum veya İçemiyorum?

Mide içeriğinin akciğerlere kaçması tehlikeli bir durumdur. Normal şartlarda vücut bu durumdan kendini korur fakat anestezi altında bilinçsiz hastada bu koruma refleksleri ortadan kalkar.Bu yüzden ameliyata boş mide ile gelmek önemlidir. Rejyonel anestezi planlanmış hastalarda bile tedbir olarak boş mide istenir.Sigara da pek çok ilaçdan daha tehlikelidir. Uyanma esnasında ciddi solunum yolu problemlerine yol açabilir. Bu yüzden sigara içiminin anestezistinize bildirilmesi önemlidir. Ve ameliyattan birkaç gün önce sigaranın kesilmesi tercih edilir. 

Anestezi Sırasında Riskler Nelerdir?

Yan etkiler ve komplikasyonlar çok ender rastlanan durumlardır. Riskler hastanın durumuna ve cerrahinin tipine göre değişir. Ciddi yaşamsal risklerin oranı günümüzde çok düşüktür.Bulantı rastlanan fakat kolay tedavi edilebilen bir yan etkidir. Boğaz ağrısı da gelişebilir fakat bir iki günde geçer. Daha nadir olmakla beraber baş ağrısı, diş hasarı, iğne yapılan yerde ağrı gibi şikayetlerle de karşılaşılabilir .Anestezi alan insanların büyük kısmı komplikasyonsuz ameliyat olurlar ve konforlu bir şekilde ameliyat sürecini geçirirler.

Anestezi uygulaması, anestezi sonrası bakım ve ağrının giderilmesi ile ilgili çeşitli standartlar, kurumlar tarafından belirlenmiştir ve denetlenmektedir.

Yoğun Bakımım Ziyaret Kuralları

Yoğun Bakımın uygun olduğu zamanlarda ziyaret önerilir ( 13:00-14:00 ) arası Yoğun bakım sorumlusu, hemşiresi yada doktoru yoğun bakım şartlarına göre ziyaret saatlerini değiştirebilir, durdurabilir yada iptal edebilir.

Hastayı birinci derece yakınları ziyaret edebilir.

Bir ziyaret saati süresince hastayı dönüşümlü olarak en fazla bir kişi ziyaret edebilir.

Ziyaret edecek olan hasta yakını bone önlük galoş giyerek yoğun bakıma girer ziyaretçi ziyaret öncesi ve sonrası su ve sabunla veya el dezenfektanıyla el temizliğini yapar.

Yoğun bakım bölümüne hiçbir şekilde dışarıdan yiyecek ve içecek alınmaz.

Ziyaret süresi mümkün olduğu kadar kısa olur ve ziyaretçi yoğun bakım kurallarına uymakla yükümlüdür.

Her Hakkı Saklıdır ©ÖZEL MARDİN PARK HASTANESİ 2018